Bordeaux 2022

Door Ottovino
Bordeaux 2022

 

Je kan de bekende Bordeaux wijnen (vooral Grand Cru) op twee manieren aankopen, namelijk ‘En Primeur’ en wanneer de wijn op de markt is.      

Wat houdt ‘En Primeur’ in ?

In april volgend op het oogstjaar vinden in Bordeaux proeverijen plaats. Speciaal voor deze proeverijen worden flessen gebotteld van wijnen die nog in het vat liggen. Deze ‘baby’s’ worden geproefd om te bepalen hoe het jaar is en hoe de wijn uiteindelijk zal worden. De proeverijen worden bezocht door handelaren uit de gehele wereld. Daarnaast worden de wijnen ook geproefd door de grote wijnjournalisten/bladen zoals Decanter, James Suckling en Robert Parker. Zij zullen ook de geproefde wijnen punten geven, waarmee de kwaliteit ook een bepaalde waarde krijgt.

In de weken volgend op de proeverijen komen de verschillende Chateaux uit met de prijs, de ‘En Primeur’ prijs. Deze prijs ligt lager dan de prijs van de wijn wanneer de wijn ‘af’ is. Deze ‘af’ marktprijs is de prijs na de ontwikkel periode op vat en fles en wanneer de wijn op de markt wordt gebracht. Hoe groot het verschil tussen de ‘En Primeur’ prijs en de marktprijs is afhankelijk van de kwaliteit van het jaar en het Chateau. De gekochte ‘En Primeur’ wijnen worden direct gefactureerd en moeten ook in het zelfde jaar (september) betaald worden. Je koopt dus wijn die nog niet af is en pas gemiddeld 18 maanden later geleverd zal worden.

 

Bordeaux 2022

Zoals bijna ieder jaar, is 2022 een bijzonder jaar. Het jaar stond in teken van droogte (-40% regen dan gemiddeld) en warmte (15 dagen boven 40 graden). Bij de oogst waren veel wijnmakers dan ook bezorgd over de invloed van deze klimaatveranderingen op de klimaat.

De druiven hebben door de droogte een dikke schil, waardoor ze zich ook beter hebben kunnen beschermen tegen de zon. Hierdoor zijn de wijnen van 2022 krachtig, vol tannines en vol. Door de aanwezige tannines zal bij veel wijnen de periode op het vat korter zijn en ook gebruik van lichtere ‘toast’ van het vat dan gebruikelijk.

2022 zal de boeken in gaan als een groot jaar. Krachtig, vol en harmonieus, op dronk voor veel wijnen al binnen enkele jaren en met een bewaarpotentieel van minimaal 10 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van de appellatie en Chateau.

Assortiment Witte Wijnen 2022

Assortiment Rode Wijnen 2022

Assortiment Zoete Witte Wijnen 2022